MIRCEA BATRANU
Pastilele se iau pentru orientare iar tabletele pentru intarire!

sâmbătă, 25 februarie 2012

Despre nemţeni si lectiile unora

In serile de vineri, pe Antena3 la Conexiuni, apare un personaj, Valentin Stan, care, într-un amalgam de subiecte, dă lecţii tuturor despre te miri ce. Ar fi treaba lui, poţi să schimbi canalul şi gata. Dar respectivul personaj, la două trei fraze, numai ce-l auzi "măi nemţenilor, măi nemţenilor, să vă explic eu cum stă treaba!". Eu nu ştiu de când e el atât de "dăştept!" dar îi transmit aşa, pre limba lui:
"Măi alifie, bă băiatule, tu n-ai condus în viaţa ta pe nimeni dar dai lecţii. Nu ştii dacă la dreapta-împrejur e comandă militară sau circumcizie. Şi mai grav însă este că tu nici măcar la curve n-ai fost vreodată, ca să înveţi regulile, dar faci pe moralistul!"
Credeţi că va înţelege?

joi, 16 februarie 2012

Dumnezeu si românii


Michelangelo - Fresca din Capela Sixtina
După o iarnă cumplită, cu viscol şi ger, s-au strâns oamenii de pe sub zăpezi, s-au strâns la crâşma din sat şi într-un glas, privind spre cer, au început a se plânge lui Dumnezeu:
-Ce ai Doamne cu noi, de ce nu ţi-e milă şi dai atâta zăpadă şi nenorociri peste noi, nu vezi Doamne cât suntem de săraci şi neajutoraţi?
Oamenii îl vedeau pe Dumnezeu stând pe-un nor, privindu-i şi scărpinându-se în barbă. Apoi l-au auzit spunându-le:
- Vouă, românilor, v-am dat cele mai multe bogăţii de pe pământ, munte şi mare, deal şi câmpie, lacuri şi râuri, pământ roditor, toate bogăţiile pământului de la pietre la aur. V-am dat putere să răzbiţi prin vremuri.V-am dat puterea să fiţi liberi şi să vă alegeţi calea. Dar voi v-aţi dat bogăţia şi libertatea. Aţi dat-o unor vânători, la schimb cu băutura, cu visurile şi cu promisiunea că veţi sta la masa lor. Acum căutaţi fărâmiturile rămase, râdeţi la prostiile lor şi le ştergeţi masa. Când vor pleca, veţi pune masa pe foc iar apoi o veţi lua de la capăt cu sapa, căutându-vă pământurile. Ce mai vreţi?
Oamenii s-au mirat de cele auzite, au mai luat câte-un ţoi de ţuică, au fumat căte-o ţigară, s-au sfătuit între ei iar apoi, unul mai curajos, privind cerul, i-a răspuns:
- Doamne, iartă-ne că suntem păcătoşi dar cred că trebuia să ne dai minte, asta ne trebuia, minte.
Chiar dacă din celălalt capăt al crâşmei, s-a auzit o voce răguşită spunând "Bă Gheorghe, mai bine-i mai cereai un ţoi pentru fiecare", oamenii au tăcut, aşteptând cuvântul Domnului.
Dumnezeu, i-a privit încă o dată şi le-a spus, înainte de-a pleca şi a se înfăţişa altor năpăstuiţi:
- Dacă nu vă dădeam minte, n-aţi fi ştiut ce să cereţi. Folosiţi-o!
Acum, românii stau şi cugetă la cele spuse de Domnu'!

luni, 13 februarie 2012

Drumul spre crâşmă

Unii sunt scandalizaţi că românii au făcut primele tranşee, prin zăpadă, spre crâşmă. Ei ori nu înţeleg ce înseamnă satul ori sunt rău intenţionaţi. Satele nu au primării sau posturi de poliţie, acestea aparţin comunei. Satele au biserică, cimitir, şcoală şi crâşmă. Dacă vrei să afli informaţii, te duci la crâşmă. Acolo afli cine a murit , cine s-a născut, ce probleme sunt în sat, care e nebunul şi care e curva satului, de unde faci rost de ceea ce ai nevoie, ce se găseşte de muncă, câţi oameni sunt în sat, cine are nevoie de ajutor, ce se poate bea mai ieftin şi cam tot ce priveşte lumea satului. Acolo, între două ţoiuri de ţuică, afli pe ce lume trăieşti.
Oamenii au săpat tranşee prin zăpadă din două mari motive:

  1. ca să afle ce se întâmplă în satul lor
  2. ca să se întâlnească cu Băsescu, fiind biroul lui preferat!

marți, 7 februarie 2012

Ce face Emil Boc dupa demitere

L-am văzut pe Emil Boc, rătăcit, cu o lopată-n mână, dând zăpada de pe trotuar şi repetând la nesfârşit: Am situaţia sub control. Ştiu ce am de făcut! Am ieşit din recesiune. Am ieşit din criză. Am intrat în recesiune. Am intrat în criză.  Am situaţia sub control. Ştiu ce am de făcut! Am ieşit din recesiune. Am ieşit din criză. Am intrat în recesiune. Am intrat în criză.  Am situaţia sub control. Ştiu ce am de făcut! Am ieşit din recesiune. Am ieşit din criză. Am intrat în recesiune. Am intrat în criză.  Am situaţia sub control. Ştiu ce am de făcut! Am ieşit din recesiune. Am ieşit din criză. Am intrat în recesiune. Am intrat în criză. ... 
Acum doi ani, într-o întânire cu colegii şi prietenii din Alba Iulia, i-am prevăzut un final dramatic. Să vedem unde ajunge cu lopata!

sâmbătă, 4 februarie 2012

De ce il stimez pe Doctorul Oprescu

Primarul doctor Oprescu este un personaj pitoresc. Trec peste clişeele verbale de care uzează mult prea des. Încerc să-l văd în ipostaza în care are mănuşi de chirurg, merge la baie şi în dreptul chiuvetei, ridică braţele şi strigă:
-Soro, vino te rog, descheie-mi şliţul şi ajută-mă să fac pipi... în timpul ăsta eu mă uit pe geam la autostrada suspendată a Bucureştiului.
Cum să nu-ţi placă doctorul? 

miercuri, 1 februarie 2012

Vatmanul e suporter a lui Dinamo Kyev

Când Mircea Lucescu a avut accidentul de maşină, am publicat în jurnal articolul Mircea Lucescu a gresit. Arătam acolo că situaţia lui e mult mai gravă decât anunţau posturile TV. 
Acum, sunt surprins de declaraţiile lui şi de acuzaţiile la adresa vatmanului. Ştie toată lumea că în Bucureţti vatmanii nu iartă dar un lucru e cert:
-în lipsa oricărui alt semn de restricţie, maşina lui Lucescu a ajuns pe liniile de tramvai si nu tramvaiul pe şosea!
Aştept ca Mircea Lucescu să-l acuze pe vatman că e suporter al lui Dinamo Kyev!

Cronica - România de azi

JURNAL Mircea Bătrânu

Publicistica

Postări populare

Faceți căutări pe acest blog

Uniunea Radicala din Romania

Comunionismul

Communionism`s Blog

Literatura | Mircea Batranu

Prognoza | Despre viitor